Wednesday 5 March 2008

"Dancing with Leprechauns"..."Tanec s leprikóny"...Wednesday, March 5, 2008

Wednesday...starting at 10:00...could have slept in but my body has got used to the earlier schedule so I was up already at 7:00...nevermind...at least I got some time to prepare my lunch and look up some information...

Středa...začínáme v deset...mohla jsem si přispat, ale mé tělo je už jaksi nějak nastaveno na dřívější vstávání a tak jsem byla vzhůru už v sedm...nevadí...alespoň jsem měla čas si připravit oběd a zjistit si nějaké věci...

...first lesson today was at the gym..."Dance and cultural traditions" with Lone Damberg...we joined other PE students there...we did some kind of rock dance, tango (that was a disaster...:-)), and than in the end a little folk dance...

...první hodina byla dnes v tělocvičně..."Tanec a kulturní tradice" s Lone Damberg...připojili jsme se ke studentům tělocviku...tančili jsme ňějaký druh rockového tance, tango (to byla celkem katastrofa...:-)), a nakonec menší lidový taneček...

...after the lunch we continued with "Creating dance"...this time only the seven of us...we were split up into two groups and were to design our own little choreography...Tim, Daniel and I, we chose an Irish-like melody...and then we came up with couple of different steps...well, to be honest, mostly the guys did that...after we finished the practice, we presented our little dances to each other and also thaught them to ourselves...wow...it was lots of fun...I messed it up each time but it wasn´t as bad as I had expected...you can see how it went on the videos here...next week there is an international week at the College so we will teach our dances to the other foreign students that are coming :-)


...po obědě jsme pokračovali s "Tvořením tance"...tentokrát už jen nás sedm...byli jsme rozděleni do dvou skupin a měli jsme navrhnout vlastní krátkou choreografii...Tim, Daniel a já jsme zvolili irskou melodii...a pak jsme vymysleli pár různých kroků...teda, abych byla upřímá, tak spíše chlapci vymysleli...po nacvičování přišlo předvedení našeho uměleckého výtvoru a vzájemné se učení našich tanců...wow...to byla fakt legrace...já to pokaždé zvrtala, ale nebylo to tak hrozné jak jsem si myslela...jak to šlo se můžete juknout na videech...příští týden nás čeká mezinárodní den tady na vejšce a tak ty naše tanečky naučíme ostatní zahraniční studenty:-)


After the school I had quite some time off so I read some stories in Paolo Coelho´s book "Like the flowing river" and I would really like to share one with you...


Po škole jsem dnes měla celkem dost času a tak jsem si přečetla pár příběhů v knížce od Paola Coelha "Jako řeka jež plyne" a ráda bych se o jeden s vámi podělila...

The Story of the Pencil


A boy was watching his grandmother writes a letter. At one point, he asked:
'Are you writing a story about what we've done? Is it a story about me?'
His grandmother stopped writing her letter and said to her grandson: 'I'm writing about you, actually, but more important than the words is the pencil I'm using. I hope you will be like this pencil when you grow up.'
Intrigued, the boy looked at the pencil. It didn't seem very special.
'But it's just like any other pencil I've ever seen!'
'That depends on how you look at things. It has five qualities which, if you manage to hang on to team, will make you a person who is always at peace with the world.
'First quality: you are capable of great things, but you must never forget that there is a hand guiding your steps. We call that hand God, and he always guides us according to his will.
'Second quality: now and then, I have to stop writing and use a sharpener. That makes the pencil suffer a little, but afterwards, he's much shaper. So you, too, must learn to bear certain pains and sorrows, because they will make you a better person.
'Third quality: the pencil always allows us to use an eraser to rub out any mistakes. This means that correcting something we did is not necessarily a bad thing; it helps to keep us on the road to justice.
'Fourth quality: what really matters in a pencil is not its wooden exterior, but the graphite inside. So, always pay attention to what is happening inside you.
'Finally, the pencil's fifth quality: it always leaves a mark. In just the same way, you should know that everything you do in life will leave a mark, so try to be conscious of that in your every action.'

Příběh o tužce

Chlapec se díval, jak babička píše dopis. Potom se zeptal: "Píšeš o něčem, co se přihodilo nám? A není to snad příběh o mně?"
Babička přestala psát, usmála se a odpověděla vnukovi: "Máš pravdu, píšu o tobě. Ale důležitější než slova je tužka, kterou píšu. Chtěla bych, aby ses jí podobal, až budeš velký."
Chlapec se na tužku zvědavě podíval, ale neviděl na ní nic zvláštního.
"Je přece stejná jako všechny ostatní tužky, které jsem kdy viděl ! "
"Všecko záleží na tom, jak se na věci díváš. Tužka má pět vlastností, a když si je udržíš i ty, bude ti na světě vždycky dobře.
První vlastnost: můžeš dělat velké věci, ale nikdy nesmíš zapomenout, že existuje Ruka, jež řídí tvé kroky. Této ruce říkáme Bůh a On tě má vždy vést podle své vůle.
Druhá vlastnost: čas od času musíme přestat psát a použít ořezávátko. To tužce trochu ubližuje, ale je pak ostřejší. Proto musíš občas snést nějakou bolest, jelikož z tebe učiní lepšího člověka.
Třetí vlastnost: tužka nám vždy umožní, abychom vzali gumu a vymazali chybu. Uvědom si, že opravit něco, co jsme udělali, nemusí být špatné, ale je to naopak důležité, abychom setrvali na správné cestě.
Čtvrtá vlastnost: na tužce není nejdůležitější dřevo, nebo vnější tvar, nýbrž tuha, jež je uvnitř. Proto vždy dávej pozor na to, co se děje v tvém nitru.
A konečně pátá vlastnost: tužka vždy zanechává stopu. Stejně tak nic, co v životě uděláš, nezůstane bez následků, a proto si buď dobře vědom toho, co činíš."


And to conclude the day in a little romantic way I decided to watch a movie before going to sleep..."Holiday"...lovely...
A jelikož jsem tento den chtěla zakončit trošinku romanticky, pustila jsem si film...."Prázdniny"...pěkně mě to rozněžnilo...

No comments: